About

Foto: Danielle Lambinon

Foto gemaakt door: Danielle Lambinon

Mijn naam is Lisa Hekman en ik ben een brusje.

Toen ik op 11 februari 1993 ter wereld kwam, kreeg mijn zus een zusje en mijn ouders hun eerste ‘gezonde’ kindje. Mijn grote zus is namelijk geboren met het, relatief onbekende, Mowat Wilson syndroom. Na veertien maanden liep ze ook nog een hersenbeschadiging op nadat ze door de bmr-prik extreem hoge koorts kreeg. Al met al is ze nu meervoudig gehandicapt.

Als brusje weet ik als geen ander hoe het is om altijd extra rekening met de thuissituatie te moeten houden. Als ik vroeger uit school met mijn moeder de stad in wilde gaan, had ik vaak pech. Om half vijf stond het busje waarmee mijn zus werd thuisgebracht weer voor de deur en moest er toch iemand thuis zijn om haar op te vangen.

Het is typerend voor de situatie van vrijwel alle brusjes dat de meeste aandacht in het gezin uitgaat naar de broer of zus met een handicap, ziekte, probleem of juist naar de bekende broer of zus. Je moet altijd extra rekening houden met hem of haar. Dit zorgt vaak voor een innerlijk conflict bij het brusje: aan de ene kant ben je jaloers op de aandacht die uitgaat naar je broer of zus, maar aan de andere kant maakt die jaloezie dat jij je ontzettend schuldig voelt. De broer of zus kan er immers vaak niet veel aan doen dat hij of zij veel aandacht krijgt en/of nodig heeft.

Over dit innerlijke conflict wil ik gaan bloggen. Hoe is het als de aandacht in het gezin vooral gericht is op de ander? Hoe is het om er als broertje of zusje altijd naast te staan?

Wat ik hierdoor ook duidelijk wil maken is dat brusjes veel meer zijn dan alleen het broertje of zusje van.

Zo ben ik naast een brusje ook een enthousiaste Journalistiek studente. Ik heb een grote passie voor menselijke verhalen en voor interviewen. Dit laatste laat ik iedere week zien, als ik samen met drie andere tweedejaars Journalistiek studenten het Bonusprogramma organiseer. Iedere week interviewen wij iemand uit de media/journalistiek voor een collegezaal vol studenten. Tot slot verslind ik tijdschriften. Het liefst zou ik later in de tijdschriftenwereld gaan werken, maar wellicht verlies ik deze periode mijn hart wel aan het bloggen…

Het verhaal achter de broertjes en zusjes van. Dat verhaal wil ik met mijn blog vertellen.

Advertisements

7 thoughts on “About

  1. Hey Lisa,

    Wat een mooi initiatief! Leuk om al je blogs straks te lezen. Ik ben benieuwd naar alle bijzondere verhalen. Zet m op! Kuzzzz

  2. Het valt inderdaad niet mee om een brusje te zijn met alle gevolgen die daar mee gepaard gaan, ik ben geen brusje maar een moeder die weet hoe moeilijk het is ook de gezonde kinderen de aandacht te geven die zij net zo hard nodig hebben, het verschil is dat zij alles veel sneller en beter kunnen dan het gehandicapte kind maar het valt niet mee om daarin een goede balans te vinden. Ouders zitten daarom met net zoveel schuld gevoelens ten opzichte van hun gezonde kinderen. Hier kan ik over meepraten omdat we zelf een kind hebben met Down Syndroom waar we ons hele leven zorgen over maken, lang nadat brusjes op eigen benen staan en hun eigen leven leiden, dat is iets dat ouders nooit meer kunnen.

    • Beste Cornei, bedankt voor uw reactie op mijn blogpost. Ik begrijp heel goed dat het als ouder minstens net zo lastig, al dan niet lastiger, is om met deze situatie en de emoties die hierbij komen kijken om te gaan. Ik heb heel veel respect voor alle ouders die hier dagelijks mee omgaan en die proberen om hier een goede balans in te vinden. Wie weet kan ik hier binnenkort ook een post aan wijden, om zo ook de kant van de ouders te belichten. Groetjes, Lisa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s