Fundag Amsterdam

Het is zondagochtend 30 november kwart voor acht als ik in een uitgestorven Utrechtse straat op de bus zit te wachten. Terwijl de stad langzaam ontwaakt, ben ik onderweg naar mijn eerste dag als vrijwilliger bij Stichting FunCare4Kids. Een stichting die zogenoemde ‘Fundagen’ organiseert voor kinderen zoals ik vroeger. Kinderen die opgroeien in een gezin met een zorgintensief gezinslid. Van gehandicapte broertjes en zusjes tot chronisch zieke ouders, deze kinderen kijken nergens van op.

Om stipt negen uur stap ik de Kookfabriek in Amsterdam binnen, de locatie van vandaag. Ik word begroet door een team van ervaren vrijwilligers. Nieuwsgierig kijk ik langs de vrijwilligers in de hal naar de grote ruimte erachter. Even voel ik me een deelnemer van Masterchef die op het punt staat om de opnamelocatie van de eerste aflevering te betreden. De enorme kookeilanden, de mooi gedekte tafels en de prachtige bar achter in de zaal. Alles is even mooi.

Na een kop thee begint de briefing. Er wordt duidelijk uitgelegd hoe de dag er uit gaat zien en wat onze taken als vrijwilligers zullen zijn. Ook krijgen we nog wat meer informatie over de stichting, die sinds 2000 bestaat. Om tien uur zijn we er klaar voor. De kinderen en hun ouders kunnen binnenstromen.

Niemand is alleen

Een beetje onwennig sta ik tussen de ervaren vrijwilligers die praatjes aanknopen met ouders en de kinderen. Tot ik op een gegeven moment Thijs en zijn ouders tegenkom. Aan de smiley op zijn naamsticker zie ik dat Thijs, net als ik, voor het eerst is. Ik klets wat met Thijs over zijn kookervaring en over zijn meervoudig complex gehandicapte zus. Wat een herkenning. Na een tijdje wordt Thijs ongeduldig. ‘Hoe laat beginnen we nou?’ Ik glimlach. Zo veel behoefte hebben deze kinderen dus aan een leuke dag zonder ouders, zonder rekening te hoeven houden met iemand anders dan henzelf. Zodra zijn ouders weg zijn loop ik met Thijs naar de kookeilanden waar hij meteen bij een paar jongens aansluit. Zo snel gaat dat dus. Niemand is op een Fundag alleen.

Na een praatje van chef Pepijn mogen de kinderen beginnen met koken. Ik sta klaar om mijn groepje aan te sturen, maar voor ik het weet vliegen ze al naar de tafels met ingrediënten. Alle taken zijn al verdeeld en het pizzadeeg is al in de maak. Opnieuw moet ik lachen. Deze kinderen zijn zelfstandig, ik hoef er alleen maar bij te staan voor als er echt iets is.

Vriendschappen

De rest van de dag wordt er gekookt, gelachen en worden er de wereld aan selfies gemaakt. Onder het koken vraag ik mijn groepje of ze elkaar al kenden. ‘’Sommige kinderen ken ik al langer, maar de meeste ken ik van andere Fundagen,’’ vertelt een van ‘mijn kinderen’. Dat de Fundagen meer dan alleen een leuke dag betekenen, wordt mij nog eens extra duidelijk als de kinderen om vier uur na het hapjes proeven samen met hun ouders het pand weer verlaten. Er wordt geknuffeld, telefoons worden er bij gepakt en er wordt gepraat over Whatsappgroepen. Een Fundag kan nieuwe vriendschappen opleveren en dan ook nog eens met kinderen die opgroeien in dezelfde situatie als jij.

Nadat de kinderen weg zijn, ruimen wij als vrijwilligers alles op en drinken we met z’n allen nog een drankje op een geslaagde Fundag. Terug in de trein naar Utrecht kijk ik op mijn telefoon naar de selfie met mijn kookgroepje. Voor de zoveelste keer deze dag verschijnt er een glimlach op mijn gezicht. Deze dag zal ik niet snel vergeten.

Advertisements

One thought on “Fundag Amsterdam

  1. Gaaf!! Ik weet nog dat ik als kind ook een paar erg leuke dagen heb gehad bij funcare4kids maar was t ook n beetje vergeten. Superleuk dus om weer terug te lezen 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s