Ingewikkeld dilemma

Wat doe je als je een kindje hebt met een beperking, waarvan je niet weet of het erfelijk is, en je wilt graag een tweede kindje? Geef je gehoor aan die kinderwens, met de weet dat het tweede kindje een brusje zal worden en met het risico dat het tweede kindje dezelfde beperking heeft of kies je er voor om je volledig te focussen op je eerste kindje en je droom over een groot gezin op te geven?

Over dit moeilijke dilemma sprak ik de afgelopen weken met Nicole. Samen met haar man heeft ze een dochtertje met epilepsie en een ontwikkelingsachterstand. Het is nog niet bekend of de beperking van hun dochtertje, Sophie, erfelijk is. Nicole en haar man zouden het liefst hun gezin uitbreiden, maar zijn ook bang om hun tweede kindje niet de volledige aandacht te kunnen geven dat het verdient doordat Sophie veel zorg en aandacht vraagt. Ook speelt er de angst om Sophie niet alles te kunnen geven wat zij nodig heeft, omdat er dan nog een kindje is dat zorg en aandacht verdient.

Daarnaast weten Nicole en haar man nog niet of ze bereid zijn om het risico te nemen dat hun tweede kindje dezelfde beperking heeft. ‘’Ik weet zeker dat als ik zwanger zou zijn en ik zou weten dat ons kindje dezelfde beperking zou hebben als Sophie, ik er geen seconde aan zou denken om het weg te laten halen. Toch vinden mijn man en ik de beslissing om voor een tweede kindje te gaan, met het risico dat Sophie’s beperking erfelijk is, een hele moeilijke. We weten hoe zwaar het is om een zorgintensief kindje te hebben en bovendien zouden we er niet mee kunnen leven dat we ons kindje de beperking bewust zouden hebben ‘aangedaan’. We wisten immers dat het risico er in zat…’’

Twijfels over de gevolgen van het brus-zijn

Terwijl het nog onzeker is of de beperking van Sophie erfelijk is en een eventueel tweede kindje dus een vergrote kans zou hebben, is het wel zeker dat het tweede kindje zal opgroeien in een gezin met een zorgintensieve zus. ‘’Ik vind dat het heel belangrijk is dat we hier stil bij staan en dit laten meewegen in onze beslissing. Sophie heeft veel zorg nodig en zeker omdat ze geen echte diagnose heeft, weten we niet hoe zij zich gaat ontwikkelen. Is het dan fair om een tweede kindje geboren te laten worden terwijl we niet de volledige aandacht voor dit kindje kunnen hebben doordat er op de achtergrond zo veel speelt? Dat is iets waar ik veel over nadenk.’’

Hoewel ze zich veel zorgen maakt over de gevolgen van het brus-zijn bij een tweede kindje, ziet Nicole wel in dat het ook veel mooie dingen met zich mee kan brengen. ‘’Als ik jou hoor praten dan hoor ik een hele sterke jonge vrouw. Ik ben me er van bewust dat het brus-zijn je kan vormen tot een mens met eigenschappen die ik zeer waardeer in mijn medemens. Ik denk dat de wereld rijker en mooier is met zulke mensen er in. Ik geloof ook dat, als ik jou hoor praten over jouw jeugd, wanneer wij als ouders de behoeften van onze kinderen voorop stellen, een tweede kindje net als in gezinnen zonder zorgintensief kind kan opgroeien tot een gezond en gelukkig mens. Het is namelijk ook niet zo dat er in andere gezinnen niets kan gebeuren wat effect heeft op een kind. Dingen lopen in dat opzicht gewoon zoals ze lopen.’’

Tijdelijk loslaten

Nicole en haar man hebben besloten om hun kinderwens tijdelijk even los te laten. ‘’Over een jaar is Sophie drie en dan weten we weer iets meer over hoe ze zich ontwikkelt. Misschien weten we tegen die tijd ook of haar beperking erfelijk is en kunnen we met alle informatie die we dan hebben een goede, weloverwogen beslissing maken.’’

Hoe kijk jij naar dit dilemma? Laat het Nicole en mij weten door hieronder te reageren of door mij even een berichtje te sturen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s